Katalog Produktów Lokalnych - Zongya

Awatar użytkownika
Ciaran van Scharfschuetze
Zmarły
Trizondal
Posty: 2405
Rejestracja: środa 18 mar 2015, 15:02
Data V-narodzin: 26 mar 2007
Miejsce V-Zamieszkania: Tainen
V-Pochodzenie: RWŚ
ID: TRI-005
Kontakt:

Re: Katalog Produktów Lokalnych - Zongya

Post autor: Ciaran van Scharfschuetze » środa 28 paź 2015, 21:29

Pięciopolski Ruch Narodowy pisze:Herbata zdecydowanie nie dla ludzi spragnionych i żyjących w biegu. Jej smak rekompensuje trudy przygotowania :)
Pewnie. Zawsze można sobie "trzepnąć" herbatę rozpuszczalną i wlać w siebie, ale całym sensem jest właśnie ta chwila zapomnienia :)
Dla takiego emeryta jak ja to wspaniałe momenty. (Niestety w realu raczej rzadko mogę sobie pozwolić na coś takiego ;P)
(-) Ciaran van Scharfschuetze Gubernator Zongyi, Budowniczy Dalmencji, Dobry Gospodarz i Zarządca Nowego Jantaru

Awatar użytkownika
Marcel Hans
Trizondal
Posty: 4706
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 16:30
Data V-narodzin: 0-11-2006
Miejsce V-Zamieszkania: Rottera (Dalmencja)
V-Pochodzenie: Trizondal
ID: TRI-003

Re: Katalog Produktów Lokalnych - Zongya

Post autor: Marcel Hans » niedziela 01 lis 2015, 23:15

Obrazek Istnieje w Zongyi tradycja ciasteczek z wróżbą. Ciasteczka są wypiekane na zasadach ciasta francuskiego, a w środku zapiekane są wróżby pisane na kartkach naturalnej produkcji. Ciasteczka mają w sobie nutę imbiru oraz cynamonu, co nadaje im wspaniały smak. Mieszkańcy niektórych regionów wierzą, że nie wolno zacząć tygodnia bez zjedzenia takiego ciasteczka, dlatego w niedzielę w restauracjach (w mniejszych miejscowościach) jest niezwykle tłoczno, bo każdy chce dostać "swoje" ciasteczko i "swoją" przyszłość.
A kto wymyśla wróżby? A widzicie, to jest właśnie największa tajemnica Zongyi...

EDIT* (za zgodą autora)

Oczywiście, ciasteczka z wróżbą, bądź mądrością ludową, popularne są nie tylko na terenie Zongyi.
Gdyby ktoś chciał sobie taką wróżbę wykonać, zapraszam tutaj: http://www.wrozbyonline.pl/inne/id/25/o ... y_za_darmo
Oby ciasteczka były dla Was łaskawe :)
Ciaran
(-) Marcel Hans,
honorowy obywatel Trizondalu

Awatar użytkownika
Ciaran van Scharfschuetze
Zmarły
Trizondal
Posty: 2405
Rejestracja: środa 18 mar 2015, 15:02
Data V-narodzin: 26 mar 2007
Miejsce V-Zamieszkania: Tainen
V-Pochodzenie: RWŚ
ID: TRI-005
Kontakt:

Re: Katalog Produktów Lokalnych - Zongya

Post autor: Ciaran van Scharfschuetze » poniedziałek 09 lis 2015, 20:14

Jednym ze świąt w tradycji zongyjskiej jest KIMJANG.
W związku z dość ostrą w tych rejonach zimą, ciężko było w dawnych czasach o pożywienie. Stąd czyniono zapasy tradycyjnego dania zongyjskiego - kimchi, na zimę.
Kimchi to danie ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw - głównie kapusty, rzepy i ogórka. Dodaje się również papryczki chili.
Obrazek
Przygotowanie kimchi:
Kapusta chińska, rzepa, papryczki chilli, cebulka i czosnek używane są najczęściej do przygotowania nadzienia. Pokrojone w cienkie paseczki kapustę i cebulkę, zgnieciony czosnek i sproszkowane papryczki chilli są razem mieszane. Kapusta chińska przekrajana jest wzdłuż na dwie części, które zostawiane są na noc w roztworze z soli – w następnym dniu kapusta jest płukana i osuszana. Nadzienie umieszczane jest pomiędzy poszczególnymi liśćmi kapusty. Tak przygotowane części kapusty owijane są największym, zewnętrznym liściem i odkładane do fermentacji na ok. tydzień. Kimchi jest następnie krojone w mniejsze części i serwowane do spożycia w małych salaterkach
Mimo, że dzięki rozwojowi Zongyi, mieszkańcy mogą korzystać z sieci supermarketów, tradycyjne gromadzenie zapasów na zimę odbywa się corocznie. Biorą w nim udział całe rodziny, a nawet i całe wioski.
Materiały potrzebne do kimchi zbierane są już od wiosny - gromadzone są do solenia i fermentacji krewetki, anchois i inne owoce morza. W lecie kupowana jest sól morska, która jednak przed użyciem przechowywana jest najpierw przez 2–3 lata, żeby pozbyć się jej gorzkiego smaku. Pod koniec lata suszy się papryczki chili i mieli na proszek. A kiedy już ustalona jest pod koniec jesieni pora, od której temperatura nie będzie wzrastać. Temperatura ma bardzo duże znaczenie, bowiem proces fermentacji kimchi zachodzi dzięki bakteriom lactobacillales, które są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury. Większość kimjang kimchi produkowana jest dzięki bakteriom lactobacillus sakei, które preferują 5–9°C w okresie fermentacji oraz stabilne 1-6°C w okresie przechowywania.
W pierwszym etapie kimjang przez 2–3 dni gromadzone są składniki potrawy – warzywa, owoce morze i przyprawy. Następnie wszyscy myją, kroją i solą warzywa. Gotowe kimchi przechowywane jest na podwórzach w ogromnych ceramicznych naczyniach, które często zakopywane są w ziemi, by uchronić kimchi przed przymrozkami.
Obrazek Obrazek Obrazek


Zapraszamy na Kimjang do Zongyi już w najbliższych dniach. W tym roku rozpoczynamy już w nadchodzący weekend.
(-) Ciaran van Scharfschuetze Gubernator Zongyi, Budowniczy Dalmencji, Dobry Gospodarz i Zarządca Nowego Jantaru

Awatar użytkownika
Pięciopolski Ruch Narodowy
Posty: 323
Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 22:35
Data V-narodzin: 25 mar 2006
Miejsce V-Zamieszkania: Bastion-2
V-Pochodzenie: VRP
Kontakt:

Re: Katalog Produktów Lokalnych - Zongya

Post autor: Pięciopolski Ruch Narodowy » poniedziałek 09 lis 2015, 21:02

Jadłeś to kiedyś? :)
P.R.N a.k.a O.W.P.

Awatar użytkownika
Ciaran van Scharfschuetze
Zmarły
Trizondal
Posty: 2405
Rejestracja: środa 18 mar 2015, 15:02
Data V-narodzin: 26 mar 2007
Miejsce V-Zamieszkania: Tainen
V-Pochodzenie: RWŚ
ID: TRI-005
Kontakt:

Re: Katalog Produktów Lokalnych - Zongya

Post autor: Ciaran van Scharfschuetze » poniedziałek 09 lis 2015, 21:47

Kimchi jest wykorzystywane też w innych potrawach. Jadłem kimchi na przystawkę ale i zupę na bazie kimchi. I powiem Wam, że smaczne :)
(-) Ciaran van Scharfschuetze Gubernator Zongyi, Budowniczy Dalmencji, Dobry Gospodarz i Zarządca Nowego Jantaru

Awatar użytkownika
Marcel Hans
Trizondal
Posty: 4706
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 16:30
Data V-narodzin: 0-11-2006
Miejsce V-Zamieszkania: Rottera (Dalmencja)
V-Pochodzenie: Trizondal
ID: TRI-003

Re: Katalog Produktów Lokalnych - Zongya

Post autor: Marcel Hans » wtorek 10 lis 2015, 16:24

Poważnie jadłeś, czy tak narracyjnie tylko? :D
Można to gdzieś kupić realnie/wirtualnie?
(-) Marcel Hans,
honorowy obywatel Trizondalu

Awatar użytkownika
Ciaran van Scharfschuetze
Zmarły
Trizondal
Posty: 2405
Rejestracja: środa 18 mar 2015, 15:02
Data V-narodzin: 26 mar 2007
Miejsce V-Zamieszkania: Tainen
V-Pochodzenie: RWŚ
ID: TRI-005
Kontakt:

Re: Katalog Produktów Lokalnych - Zongya

Post autor: Ciaran van Scharfschuetze » wtorek 10 lis 2015, 21:38

Realnie jadłem. W koreańskiej restauracji. Jest też taka zupka ekspresowa Kimchi. Smakuje mi, ale daleko jej do tych prawdziwych.
(-) Ciaran van Scharfschuetze Gubernator Zongyi, Budowniczy Dalmencji, Dobry Gospodarz i Zarządca Nowego Jantaru

Awatar użytkownika
Pięciopolski Ruch Narodowy
Posty: 323
Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 22:35
Data V-narodzin: 25 mar 2006
Miejsce V-Zamieszkania: Bastion-2
V-Pochodzenie: VRP
Kontakt:

Re: Katalog Produktów Lokalnych - Zongya

Post autor: Pięciopolski Ruch Narodowy » środa 11 lis 2015, 16:07

Hmm, w Kraku dużo prościej o sushi albo chińczyka niż koreańską knajpkę.
P.R.N a.k.a O.W.P.

Awatar użytkownika
Marcel Hans
Trizondal
Posty: 4706
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 16:30
Data V-narodzin: 0-11-2006
Miejsce V-Zamieszkania: Rottera (Dalmencja)
V-Pochodzenie: Trizondal
ID: TRI-003

Re: Katalog Produktów Lokalnych - Zongya

Post autor: Marcel Hans » środa 11 lis 2015, 18:38

Śląsk to większy rynek. Nigdy nie byłem w koreańskiej knajpce, chętnie bym spróbował!
(-) Marcel Hans,
honorowy obywatel Trizondalu

Awatar użytkownika
Krzysztof Hans
Trizondal
Posty: 1936
Rejestracja: piątek 27 mar 2015, 22:50
Data V-narodzin: 06 sie 2009
Miejsce V-Zamieszkania: Trzciana/Eldorat
V-Pochodzenie: Sarmacja/Trizondal
ID: TRI-006

Odznaczenia

Re: Katalog Produktów Lokalnych - Zongya

Post autor: Krzysztof Hans » środa 11 lis 2015, 20:21

Przypomniało mi się że największym plantatorem herbaty w regionie jest Adrian Trydencki. Ma nawet swoją stronę na ten temat: http://plantacjaherbaty.pl.tl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zongya”